Avoin lähdekoodi on asiana mielenkiintoinen: miksi kukaan maksaisi jostain ohjelmasta, jos samankaltainen versio on saatavana ilmaiseksi? Jos esimerkiksi mietitään, kuinka paljon vaikkapa jokin tietty kunta voisi säästää valitsemalla itselleen ilmaisen tekstinkäsittelyohjelman maksullisen sijaan, puhutaan todella huomattavista säästöistä. Harvoin kuulee puhuttavan avoimen lähdekoodin haitoista. Näitä ovat esimerkiksi tuotetuen ja takuun puuttuminen, päivitysten hankala saaminen, erilaiset yhteensopivuusongelmat eri tiedostomuotojen välillä, sekä usein bugien suuri määrä.

 

Toisaalta näissä ongelmissa piilee avoimen lähdekoodin ja ilmaisohjelmien viehätys. Päivityksiä on mahdollista suunnitella suoraan yhdessä käyttäjien kanssa vaikkapa keskustelupalstan välityksellä, joilta käyttäjät voivat hankkia apua ongelmiinsa ja raportoida niistä. Usein avointen ohjelmien suunnittelijat haluavat saada aikaiseksi mahdollisimman hyvän ohjelman, joten he varsin mielellään toteuttavat erilaisia korjauksia. Toisaalta, mikäli kehittäjiä ei käyttäjien palveleminen huvita, ei heitä sido mikään sopimus tekemään uusia päivityksiä käyttäjille. Mikäli ostat esimerkiksi kalliin tekstinkäsittelyohjelmiston, voit olla varma että siihen saa päivityksiä vielä pitkään.

 

Eräs mielenkiintoinen näkökulma avoimen lähdekoodin ja suljetun lähdekoodin ohjelmiin on se, kopioivatko avoimen lähdekoodin ohjelmat maksullisia versioita ja pyrkivät siten vesittämään heidän liikeideansa. Mietitäänpä vaikka OpenOfficea ja Microsoft Wordia, Kummankin käyttöliittymä on hyvin samankaltainen, niinkuin on esimerkiksi Firefoxin ja Explorerin. Voisin väittää, että tähän kysymykseen ei ole selkeää ratkaisua. Luulisinkin, että kopiontia tapahtuu kumpaankin suuntaan. Kun esimerkiksi Firefoxiin keksitään uusi mielenkiintoinen ominaisuus, ei varmasti mene kauaakan kun sama ominaisuus löytyy Internet Explorerista ja päinvastoin.

 

Loppusanoina voisin todeta, että mikäli haluaa päästä mahdollisimman helpolla ja välttyä erilaisilta ongelmilta eikä raha ole ongelma, valitsisin suljetun lähdekoodin ohjelmia. Kummassakin valinnassa on selvästikkin omat hyvät ja huonot puolensa, joita on hyvä punnita huolella ohjelmistoja valittaessa.